Τι σχέση έχουν ο Περικλής με τη Διδώ Σωτηρίου και τους έξι της γνωστής δίκης; Οι ιστορίες τους διασταυρώνονται στα στενά του Χολαργού.

Στα πόδια του Υμηττού, στις όχθες της Μεσογείων, ένα τέταρτο και μερικά έτη φωτός μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ο Χολαργός είναι από τις γειτονιές εκείνες που δεν μοιάζουν με καμία άλλη. Και τα δρομάκια του κρύβουν μυστικές ιστορίες που βάζουμε στοίχημα ότι αγνοούσες. Σαν αυτές.

Στο σπίτι που βρίσκεται και σήμερα στη γωνία των οδών Υμηττού 34 και Αρτέμιδος έμενε την περίοδο της Χούντας η Διδώ Σωτηρίου με την αδερφή της, Έλλη Παππά, και τον γιο της, Νίκο Μπελογιάννη. Την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους κατέγραψε η αγαπημένη μας σελίδα

Μετακόμισαν λέει κατά τη διάρκεια της επταετίας στο ισόγειο και από πάνω τους έμεναν η Διδώ Σωτηρίου με τον άντρα της, την αδερφή της Έλλη Παππά και τον γιο της Νίκο Μπελογιάννη. Ήξεραν ότι οι άνω διώκονται για τα φρονήματα τους και έτσι δε μιλούσαν ποτέ για αυτούς, τήρησαν νόμο σιωπής, και στο σχολείο η μικρή το κράταγε μυστικό. Ο Νικος λέει είχε γεννηθεί στη φυλακή και πάλευε το κορίτσι να καταλάβει τι σημαίνει αυτό καθώς μόνο από τη μονοπολη ήξερε τη λέξη «φυλακή» . Και σιγα σιγα η καλή γειτνίαση έγινε φιλία, και ο Νίκος τη διάβαζε στα μαθήματα σα μεγάλος αδερφός.

Και εγώ όταν μου τα έλεγαν αυτά αναρωτιόμουν γιατί η Διδώ με ιδιόκτητο σπίτι απέναντι από το πεδίο του ´Αρεως ανέβηκε στο Χολαργό;
Μάλλον γιατί είμαι αρκετά αθώα για να αναγνωρίσω τα ίχνη της επταετίας.

Υμηττού 34 και Αρτέμιδος 63 γωνία το Σπιτι στέκει και είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Δε φανερώνω το όνομα της οικογένειας γιατί δεν επιθυμούσαν να δημοσιοποιηθεί. Πληροφορίες και φωτογραφίες από την @fotinipatrikiou

Λέγεται ότι μετά που δώρισε το Σπιτι στο Πεδίον στο υπουργείο πολιτισμού έμεινε στο νοίκι στου ζωγράφου, ξέρει κανεις που;

Χολαργός λεγόταν στην αρχαιότητα ένας από τους δέκα δήμους της Αθήνας, από τον οποίο μάλιστα καταγόταν ο ίδιος ο Περικλής. Οι μελετητές δεν μπορούν σήμερα να συμφωνήσουν αν ο αρχαίος δήμος βρισκόταν ή δε βρισκόταν στην θέση του σημερινού.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι πως η περιοχή κατοικούταν ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. και νωρίτερα, ενώ φαίνεται να ερημώνει τελείως τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και επανεμφανίζεται το 1926, όταν η Εταιρία Αγροπόλεων την εντάσσει στη διοικητική περιφέρειας της Κοινότητας Χαλανδραίων και ξεκινά η ανοικοδόμησή της. Το 1933 Χολαργός και Χαλάνδρι παίρνουν διαζύγιο, με τον πρώτο να γίνεται αυτόνομη κοινότητα και το 1963 να προάγεται επισήμως σε δήμο.

Στη γωνία των οδών Αετιδέων και Πολυμνίας, υπάρχει ακόμα το σπίτι της Πασιθέας και του Νικόλα Σαλίγκαρου, που οι ντόπιοι αποκαλούν Βίλα Σαλίγκαρου, ή σκέτο Σαλίγκαρο. Το σπίτι επιτάχθηκε το 1940 από τον ιταλικό στρατό, που το έκανε αρχηγείο διώχνοντας τους ιδιοκτήτες του. Σήμερα το κτίριο ανήκει στον Δήμο, και φιλοξενεί ιστορικό αρχείο με φωτογραφίες της περιοχής.

Στα σύνορα του Χολαργού με τον Παπάγο, υπάρχει ένα μικρό πάρκο με μια εκκλησία, που λέγεται επισήμως Εκκλησία της Αναστάσεως και ανεπισήμως Εκκλησία των Έξι. Μέσα στο πάρκο, τις συστοιχίες των πεύκων διακόπτουν έξι κυπαρίσσια, και από κάτω τους έξι τάφοι χωρίς σταυρούς που γράφουν ο καθένας μόνο ένα επώνυμο, και τίποτα άλλο: Χατζηανέστης, Πρωτοπαπαδάκης, Στράτος, Γούναρης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής.

Εδώ είναι θαμμένοι πέντε πολιτικοί και ένας στρατηγός που κατηγορήθηκαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, δικάστηκαν σε μια δίκη-παρωδία και εκτελέστηκαν τρεις ώρες αργότερα στο Γουδή. Ήταν οι Δημήτριος Γούναρης, 59 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, 68 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Στράτος, 50 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης, 44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιος Μπαλτατζής, 56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη, και Γεώργιος Χατζηανέστης, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης.

https://www.youtube.com/embed/6oKtpEOpP7Q?si=SYfTVIPSbeT6J2DW Το 2008, ο εγγονός ενός από τους έξι, ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης. Στις 20 Οκτωβρίου του 2010, ακριβώς 88 χρόνια αργότερα, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, αθώωσε και τους έξι.

πηγη in2life