Η Περιφερειακή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες άσκησης πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής, με κρίσιμο ρόλο στη διαβούλευση και τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα με τις τελευταίες παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών η Περιφερειακή Επιτροπή τείνει να υποκαταστήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται ακόμη και της χάραξης της  πολιτικής των Περιφερειών, αφού, για παράδειγμα, οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτει η Περιφέρεια με Δήμους και άλλους φορείς του δημοσίου, ο προγραμματισμός προσλήψεων του προσωπικού κ.λπ. αποφασίζονται πλέον από την Περιφερειακή Επιτροπή.

Για να επιτελεί, όμως, ουσιαστικά τον ρόλο της, απαιτείται προγραμματισμός, διαφάνεια και σεβασμός στις διαδικασίες. Η ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της θα πρέπει να αποτελεί κοινό ζητούμενο για όλες τις περιφερειακές παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτή.

Στην 28η συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου 2025, διαπιστώσαμε όμως μια πρακτική που προβληματίζει αφού στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνονταν 59 θέματα, στα οποία προστέθηκαν επιπλέον 29 Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, αρκετά από αυτά μάλιστα εστάλησαν λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, σε αντίθεση με ότι προβλέπει γενικά και ειδικά το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο! Η ξαφνική συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού θεμάτων χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο μελέτης και προετοιμασίας δυσχεραίνει τον ουσιαστικό διάλογο, περιορίζει τη δυνατότητα τεκμηριωμένων τοποθετήσεων και, εντέλει, αποδυναμώνει τον ρόλο της ίδιας της Επιτροπής.

Η θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει έγκαιρη ενημέρωση των μελών, αποφυγή αιφνιδιασμών και μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την τεκμηρίωση.  Εκτός και αν η Περιφερειακή Επιτροπή, λόγω της πλειοψηφίας που προσέδωσε ο νόμος στην διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας, αντιμετωπίζεται από αυτή με μια καθαρά διεκπεραιωτή λογική.

Ως «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας & Εμπιστοσύνης» για την 28η συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου 2025 της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής ασκώντας υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, υπερψηφίσαμε τις εισηγήσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής, συνειδητά απείχαμε σε ορισμένα θέματα και παράλληλα εκφράσαμε τεκμηριωμένα τη διαφωνία μας, σε εισηγήσεις θεμάτων, που είτε αγνοούν την κοινωνική διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε επιλέγουν τον δρόμο της διοικητικής προχειρότητας και της έλλειψης αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Οφείλουμε δε να εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε δύο αντιπλημμυρικά έργα, όχι γιατί δεν τα θεωρούμε σημαντικά, πως θα μπορούσαμε άλλωστε, αλλά γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας στην διαχείριση ή στην ανάθεσή τους επιλέγει μεθόδους που μας βρίσκουν από θέση αρχής αντίθετους ειδικά στο πως αντιλαμβανόμαστε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα:

  • Καταψηφίσαμε το 30ό θέμα, που αφορούσε την «Έγκριση του 3ου ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων Περάματος». Παρότι αναγνωρίζουμε τη σημασία του έργου, η ύπαρξη συμπληρωματικής σύμβασης στο όριο του 15%, χωρίς τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της ΣΣΕ, εγείρει εύλογες επιφυλάξεις. Υπενθυμίζουμε ότι το όριο του 15% προβλέπεται από τον νόμο, ως το κατώφλι πέραν του οποίου απαιτείται νέα διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης.
  • Καταψηφίσαμε το 59ο θέμα, που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στο δήμο Πειραιά (στην περιοχή των οδών Χαλκίδος και Βαλαωρίτου) προϋπολογισμού 15.000.000 εκ. ευρώ, μέσω διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.  Πρόκειται για έργο, για το οποίο αποφασίστηκε η διάλυση της προηγούμενης σύμβασής του στις 12.09.2024. Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου, θα μπορούσαμε να το δεχτούμε. Να δεχτούμε δηλαδή την πρόταση της διοίκησης για την σχεδόν απευθείας ανάθεσή του, για τη συνέχισή του. Στη λογική αυτή προτείναμε τη διεύρυνση της πρόσκλησης.  Να συμμετέχουν δηλαδή περισσότερες εταιρείες στην πρόσκληση ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Κάτι, όμως,  που δεν έγινε αποδεκτό από την διοίκηση. Θεωρούμε πως η έκπτωση που θα υπάρξει για το έργο, με μικρό αριθμό προσφερόντων, δεν διασφαλίζει επαρκώς το δημόσιο συμφέρον.

Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής που θα στηρίζεται στον προγραμματισμό, τη θεσμική συνέπεια και τη διαφάνεια. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης αλλά ευθύνης απέναντι στον θεσμό και στους πολίτες. Η ενίσχυση της λειτουργίας της Επιτροπής, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων και την ποιότητα των αποφάσεων, αποτελεί προτεραιότητα στην οποία οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε.

«Αττικός Κύκλος Συνεργασίας & Εμπιστοσύνης»

Τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής

Αγγέλης Σπύρος

Λογοθέτη Κατερίνα

Μουζάλας Μάριος

Μπαλάφας Γιώργος